Pågående arbeten

Jag har arbetat som frilansande journalist sedan 2015. Under dessa år har jag fått flertalet roliga uppdrag.

Min första bok, Mammutens återkomst, publicerades 2016 (Fri Tanke förlag). Min andra bok, Människan i provröret,  (Natur & Kultur) gavs ut i mars 2020. Utöver mitt egna bokprojekt skriver jag just nu, tillsammans evolutionsbiologen Jessica Abbott, på ett bokprojekt som handlar om livets historia. Vi fick ett av Natur och Kulturs arbetsstipendier, september 2019, för detta projektet.

Jag har skrivit artiklar för flera av Sveriges ledande tidskrifter bl.a. Forsking & Framsteg, Ny Teknik, Vetenskapsrådets ”Curie”, LRF skogsbruk, LRF Lantbruk och Historiskan.

Efter flera år som anställd på Vetenskapsradion, Sveriges Radio, är jag nu frilansande radiopratare och under sedan 2019 är jag programledare för  Podden P3  Dystopia.

Jag håller ett 20-tal föreläsningar per år kring biologi, bioteknik och vetenskapen i framtiden. Jämte detta är jag ofta och gärna moderator.

Fler detaljer kring pågående arbeten finns under flikarna ”Vad jag gör”  och ”Senaste nytt”.

Tidigare arbeten
Under 2018
Moderator för ett drygt tiotal event för Kunskapsklubben (Folkuniversitetet). Var även moderator på Vetenskapsfestivalen och Skånska bokmässan.

Föreläsningar om Mammutens återkomst i Malmö, Helsingborg, Kristianstad via Folkuniversitetet.

Skrivit reportage för tidskriften Historiskan, liksom även för Vetenskapsrådets tidskrift Curie.

Under 2017
Min serie Hopp! sändes i Sveriges Radio, för vilken jag var programledare.

Jag har, liksom föregående år, fortsatt att hålla flertalet föreläsningar inom ämnet biologi och genetik. Många av dessa har handlat om mammuten och dess framtidsutsikter. Jag har hållit föreläsningar i Sverige (exempelvis på Borås stadsbibliotek), men även i exempelvis Nederländerna i samband med boksläpp.

Jag har varit moderator flertalet gånger, bland annat för föreläsningar och samtal med Kunskapsklubben (Folkuniversitetet). Jag var även moderator under Källkritikens dag, under anordning från Viralgranskaren, Metro.
Del 1: https://www.youtube.com/watch?v=TMsVAu3ACNk
Del 2: https://www.youtube.com/watch?v=JWdg2LCW8BI&t=6491s

Under 2016
Debuterade som författare med boken Mammutens återkomst: De utdöda arternas andra chans (Fri Tanke). Samma år som boken publicerades på svenska såldes även utlandsrättigheter till Finland och English word rights (mer info om dessa går att finna under fliken International). Som följd till min bokdebut hade jag förmånen att få sitta med i olika intervjuer och samtal som rörde mammutar. Bland annat för Sveriges Radio P4, tidningen Skriva och RadioScience.

Höll föreläsningar om Mammutens återkomst vid flera tillfällen, bland annat Vetenskapssalong, Kulturnatten i Lund och för vetenskapsjournalister i Stockholm.

Under detta året skrev jag även flertalet texter för det digitala läromedlet.

Jag var även med i ett antal TV-inspelningar. Däribland för Vetenskapsstudion SVT, P1 Samtal, Axess TV och UR under Bokmässan.
Länk till UR-inspelningen: https://urplay.se/program/197311-bokmassan-eftersnack-dag-2-fredag

Under 2015
Reporter för Sveriges Radio Vetandets värld. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/549801?programid=412

Under 2014
Nyhetsredaktör på Sveriges Radios vetenskapsredaktion: Jag höll i de dagliga sändningarna av vetenskapsnyheter, valde ut vilka nyheter som var mest interessanta och ledde reportrarnas arbete.

Under 2013
Jag gjorde bl.a. programserien  Tekniksafari för Sveriges Radio. Målsättningen med serien var att presentera ny teknik på ett engagerande och annorlunda sätt. Programserien täckte ett brett område, från ”augmented reality” till program riktat till barn om hur man bygger en robot.

Under 2012
Web-redaktör för Sveriges Radios vetenskapssida, sverigesradio.se/vetenskap , och redaktionens övriga sociala media.


Under 2011

Reporter vid Sveriges Radios vetenskapsredaktion. Som reporter arbetade jag med både  nyheter och längre översikter,  i arbetet ingick även att sända våra nyhetsinslag live.

2009-2011
Frilansande vetenskapsjournalist: jag hade uppdrag hos Sveriges ledande tidskrift inom vetenskap, Forskning och framsteg, och vid vetenskapsredaktionen på Sveriges ledande dagstidning Dagens Nyheter.

2006-2009
Semestervikarie på Dagens Nyheters vetenskapsredaktion: Dagens Nyheter är Sveriges ledande dagstidning och arbetet där gav mig möjlighet att täcka ett brett spann av ämnen, jag skrev både kortare nyheter och större översikter.


Utbildning
Doktorandstudier i Biologi vid Lund University 2009-2011.
Arbetet som doktorand var stimulerande och gav mig bred insikt i biologi. Mitt forskningsområde var insekternas synintryck och hur dessa påverkade flyghastighet.  Jag hade förmånen att undervisa i ett flertal kurser, bl.a. fysiologi, sinnesbiologi och neurobiologi. Jag hade också förmånen att utveckla och medverka i en Biologishow för barn som drevs av institutionen.

MSci. i Biologi Lund University 2004-2008
Under mina studier läste jag kurser i ett flertal olika biologiska ämnen, allt från fysiologi och genetik till ekologi. Jag läste också kemi, filosofi och astronomi.