Jag håller ofta och gärna föreläsningar om biologi och bioteknik på ett underhållande, intresseväckande och engagerat sätt, och fångar de diskussioner som uppstår. Till exempel på bibliotek, hos föreningar och på museer.

För skolor passar mina ämnen för lektioner och seminarier för elever från mellanstadiet och uppåt, jag anpassar självklart innehållet efter kunskapsnivån och resten av undervisningen. Jag erbjuder också fördjupade föreläsningar och diskussioner som fortbildning för lärare eller andra intresserade.

Följande ämnen kan skapa spännande diskussioner och tankeställare:

– Verklighetens Jurassic Park
Skulle du vilja se mammutar i Sibiriens vildmark igen, eller stöta på en uroxe under löprundan? Hur skulle det kännas att stå inför en livs levande dinosaurie? Runt om i världen håller forskare just nu på att försöka återskapa utdöda djur. Går det? Är det en bra idé? Ett ämne som kombinerar genteknik, etik och naturvård.

En föreläsning om försöken att använda genetisk manipulation för att återuppväcka utdöda djur ger också en inblick i hur människans förmåga att påverka den biologiska världen börjar förändra samhället.

– Framtidens genteknik
Under de senaste åren har möjligheterna att genetiskt manipulera oss själva och vår omvärld revolutionerats. Forskning pågår för att bota HIV, skapa flygbränslen med hjälp av bakterier och hjälpa koraller att hantera klimatförändringar, bland mycket annat. Men hur går det till? Och vad kan det leda till? Jag förklarar vad som kan bli möjligt med dagens genteknik, och leder ett samtal kring hur det kan påverka samhället.

Den kommande revolutionen inom bioteknik och genteknik intresserar mig mycket och jag diskuterar hur jag tror att det kommer att påverka oss lika mycket som den digitala revolutionen.

– Vadå naturligt?
I djurvärlden är könsroller, sexualitet och familjeroller oändligt varierande. Från fiskar som byter kön och homosexuella pingviner till omvårdande sjöhästpappor och mångkönade maskar. Genom att berätta om den här variationen så skapar jag både en förståelse för vilken roll kön och sexualitet spelar i naturen och utmanar de fördomar som finns om vad som är ”naturligt” – hos både djur och människor.

Som alla som känner mig vet att jag med nöje pratar om den otroliga variationen av kön och sex i djurvärlden. Om det ämnet föreläste jag bland annat under Pride Malmö 2016 och 2017.

– Science fiction?
Jag berättar  inspirerande och underhållande om de fantastiska, skrämmande och konstiga djur som utmanar våra vanliga föreställningar om hur världen fungerar. De handlar om parasiter som kontrollerar sina offers hjärnor, djur som varken åldras eller dör och kvalstren i ditt ansikte.

Jag håller också ofta och gärna föreläsningar på engelska, om det passar bättre än svenska.

Låter det spännande? Skicka gärna ett mail till torill@kornfeldt.se

Jag följer författarförbundets rekommendation för arvode.

Länk till film !!!!